Våra kvarter
– har en fransk feeling
Vackra husfasader i mjuka, varma nyanser, magnifika burspråk och eleganta järnräcken skapar en inbjudande miljö i det fridfulla kvarteret där café Bohèmes ägarpar David och Denise Dahlborg har slagit sig ner med sina två barn.
Av: Elisabet Garcia Dahlbäck
Foto:Thomas Engström
David och Denise Dahlborg flyttade med barnen Elsa och Douglas till Mallorca strax efter pandemin. Beslutet att flytta var spontant – snabba vändningar är något som kännetecknar deras liv. Under sina fyra år på ön har de hunnit med att köpa, renovera och sälja ett magnifikt townhouse, flyttat till en vacker våning och förvandlat ett nedgånget café till en blomstrande verksamhet.
Men innan vi går händelserna i förväg backar vi bandet tillbaka till pandemin. En tid som präglades av restriktioner och social distansering. Aktiviteter ställdes in, krogar och caféer stängdes ner, och vardagen kändes tyst, trist och enahanda. En novembermorgon 2020 säger Denise till David att ett townhouse i Palma, som de sett några år tidigare, fanns ute på Idealista (spanska Hemnet).

– Jag protesterade och påminde henne om att barnen gick i skolan, men hon fortsatte att insistera och prata om huset. Vi var lite rastlösa, det var en tid då många var oroliga och uttråkade, och bara några dagar senare packade jag väskan och flög ner till Palma för att titta på huset.
Paret är inte kända för att dra ut på sina beslut, och redan några veckor före jul var de ägare till ett townhouse byggt i klassisk sandsten i Palmas Pere Garau-kvarter. David hyrde den största lastbilen som var tillgänglig med B-körkort och körde ner delar av familjens bohag genom ett folktomt Europa på själva nyårsafton.
– Jag kalkylerade med att att risken för att drabbas av otaliga covidtester var mindre om jag reste då. Och jag hade rätt, alla gränskontroller stod vidöppna så resan var okomplicerad.
Sex månader senare hade David och Denise sagt upp sig från sina jobb, sålt villan i Näsby Park och lämnat det svenska ekorrhjulet för en livsstil där all ledig tid ägnades åt att renovera ett townhouse på 300 kvadratmeter, den hade dessutom en lika stor privat takterrass. Det var ett krävande men givande projekt som stod klart drygt två år senare. Då började tankarna på att flytta hem till Sverige, dottern Elsa skulle börja gymnasiet och sonen Douglas högstadiet. Dessutom började deras hem, som sträckte sig över flera våningar, att kännas lite för stort för familjen. Passande nog hade det blivit uppmärksammat på flera sidor av inredningstidningen Sköna Hem.
– Vi ville öppna upp möjligheten för en eventuell flytt tillbaka, så vi sålde huset och köpte en liten etta i kvarteren Plaça de los Patines, berättar David. Barnen fick trängas i en alkov, medan jag och Denise fick nöja oss med soffan som sovplats. Det var en utmanande, men nödvändig lösning.
Tankarna snurrade fram och tillbaka. Skulle de flytta hem till Sverige eller stanna kvar på Mallorca? Ett par veckor senare berättar Denise att en fin och lagom stor, nyrenoverad lägenhet i kvarteren Sindicat var till salu.
– Hon hade tydligen bestämt att vi skulle bo kvar, vi kommunicerar inte alltid så bra, skrattar David.
Flytten till de gamla kvarteren öster om Plaza Major visade sig vara en riktig vinst. Lägenheten var inte bara inflyttningsklar, den har dessutom en privat takterrass med en magnifik utsikt över havet och Palmas takåsar. Området präglas av en fridfull atmosfär med vackra låga hus målade i varma nyanser, där burspråk, järnräcken och franska balkonger bidrar till charmen. I kvarteren finns ett anrikt bageri från 1700-talet, klassiska barer, verkstäder och hantverkare, samt trevliga vin- och champagnebarer.
– Våra kvarter har en fransk feeling, vi bor i ett område som påminner mycket om Marais-kvarteren. Vårt vardagsrum har två fantastiska burspråk och franska balkonger som vetter mot gatan. Det roliga är att vi tidigare drömt om att bo i Paris, berättar David.
Bara hundra meter bort ligger ett torg med vackra planteringar, där olika aktiviteter som soaréer och bokklubbar hålls.

Fakta
Namn: David Dahlborg.
Familj: Hustrun Denise, barnen Elsa 17 år och Douglas 15 år, dvärgpudeln Lilly.
Gör: Entreprenör, äger och driver Café Bohème tillsammans med Denise.
Bor: Kvarteren Sindicat i Palma.
Antal år i Palma: 4 år.
Anrik bar
Bar Flexas, en gaybar som är som ett slags instution med sin sköna mix av konstnärer och andra kreativa själar. De har en klassisk tapasmeny där allt lagas på plats.
barflexas.com
Grannarna består främst av äldre mallorkiner, men det finns även några internationella inslag som berikar miljön. Sindicat-kvarteren har fått sitt namn efter Carrer del Sindicat, en gågata som blev bilfri redan 1958, tack vare handelsföreningens insatser för att minska biltrafiken och främja handeln.
Gågatan har en pulserande karaktär som skiljer sig från de omkringliggande gatorna och gränderna, där tempot är lugnare och mer tidlöst.
Även om kvarteret än så länge inte har gentrifierats, finns det tecken på en social uppgradering, precis som i övriga Palma. Bland annat omvandlas ett gammalt palats till ett femstjärnigt hotell, vilket ytterligare kan förändra kvarterets karaktär.
Under David och Denises första tid i Palma kombinerade de restaureringen av sitt hem med distansarbete, David som webb- och app-utvecklare och Denise som grafisk formgivare. Men efter pandemins påverkan försvann jobben alltmer, ekonomin blev sämre varför de levde på sina sparkapital och så småningom av intäkterna från försäljningen av sitt townhouse.
Under denna tid började Denise att baka mer. Hon hade tagit med sig en surdegsmoder från Sverige och blev alltmer skicklig på att baka bröd, men också tårtor och andra läckra bakverk.
Någonstans i bakhuvudet föddes en idé om att starta ett café tillsammans. Hemma i Sverige hade de inlett sina arbetsdagar med att gemensamt dricka morgonkaffe på olika Stockholms caféer, så de visste vilka kriterier de ville uppfylla.
För drygt ett år sedan, bara två veckor efter att de flyttat in i sin nya våning i Sindicat, såg paret en annons för ett café som var till salu.
– Vi slog till på fem minuter, vi planerar inte våra liv – vi skjuter från höften, skrattar David. Caféets läge var perfekt med stor potential i korsningen mellan Via Roma och Avenida de Alemania, men vi borde kanske ha tänkt igenom vår ekonomiska situation och vilken kunskap som verkligen krävdes, erkänner han.
Spontana beslut är ett av parets kännetecken, de är inte rädda för att ta risker eller jobba hårt och på något sätt hittar de lösningar på problemen som uppstår. Dessutom lär de sig mycket längs vägen, menar David, som inte ångrar köpet för en sekund.
Café Bohème, som var ett slags ungdoms- och studenthak, har förvandlats till en trivsam oas med en stabil kundkrets med många stammisar, inklusive flera lokala kändisar. Bake-off konceptet har bytts ut mot hembakat och gästernas medelålder har gått från 18 år till 40 plus. Resan dit har dock krävt en stort portion envishet och många arbetstimmar.
Ämne: Mina kvarter